• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

RANDEVU TAKVİMİ
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres:
Kenedy Caddesi Örnek Apt. No:35/10 Tunalı Hilmi   ANKARA

Telefon:
0(312) 417 38 38

Faks:
0(312) 417 70 75

Email:
info@adnancansever.com
GELEN E-POSTALAR
SİTE HARİTASI

AĞRI BOZUKLUĞU

 ÖZET: Ağrı klinik pratikte en sık rastlanan belirtidir. Bedensel hastalıkların çoğunda hastalar ağrı nedeniyle doktora başvururlar. Yeteri kadar araştırılmasına karşın nedeni anlaşılamayan ağrı durumlarında, psikiyatrik bir etkenin bulunma olasılığı yüksektir. Ne yazık ki, bu olasılık akla gelmediği için hastalar doktor doktor dolaşmak durumunda kalmaktadır.

 

Dikkate alınmayı gerektirecek derecede ağrı olması ağrı bozukluğun temel belirtisidir.

Ağrı işlevselliği bozacak kadar şiddetli ise, ağrının başlaması ya da şiddetlenmesinde psikolojik etkenlerin rol oynadığı izlenimi var ise ve herhangi bir bedensel hastalıkla açıklanamıyorsa ağrı bozukluğu tanısı konabilir.

Ağrı bozukluğunda ağrı genellikle, üzüntü veren bir etken nedeniyle aniden başlar ve haftalar ya da aylar içinde ağrının şiddeti giderek artar. Kronik, sıkıntı veren ve yetersizliğe yol açan bir seyri vardır.

Bedenin her bölgesinde görülebilmesine rağmen, sıklıkla baş, boyun, yüz, bel ve kalça ağrısı şeklindedir.

         Ağrı bozukluğu olan hastaların yaklaşık %20-50'sinde depresyon görülür. Bazı araştırıcılar ağrının hemen her zaman depresif bir bozukluğun göstergesi olduğuna inanır ve hastada maskeli depresyonun bulunduğunu öne sürerler.

 

TEDAVİ

         Ağrı kesiciler ağrı bozukluğu hastalarında genellikle yararlı olmaz. Ayrıca uzun süreli ağrı kesici kullanımında bağımlılık ortaya çıkabilir.

Hastalara "her şey senin kafanın içinde" şeklinde yaklaşmak genellikle işe yaramaz. Ağrıyı azaltmak olanaklı olmadığı için tedavi yaklaşımı rehabilitasyona yönelik olmalıdır. Psikolojik etkenlerin ağrının nedeni olabileceği hastayla paylaşılmalı ve gerekli durumlarda psikiyatrik tedavilerin yararlı olabileceği akılda tutulmalıdır.

 

Örnek Olgu

            49 yaşında, evli, 2 çocuklu, ev hanımı. Hasta 5 değişik branştan oluşan, sorunlu hasta değerlendirme toplantısında muayene edildi. 4 yıl önce eşi emekli olduğunda yeni bir iş kurduklarını, ancak işlerin istedikleri gibi gitmemesi sonucunda eşiyle sorunlar yaşamaya başladıklarını, tam o günlerde sağ tarafında, karaciğer bölgesinde bir ağrının başladığını, çok değişik doktorlara başvurduğunu, her türlü araştırmanın yapıldığını ancak ağrısının geçmediğini ifade ediyor. Üzüntülü olduğunda ağrısının arttığını, son zamanlarda özel hazırlanmış, güçlü ağrı kesiciler kullanmasına rağmen ağrıdan uyuyamadığını belirtiyor. Hastaya kansızlık, hipertansiyon ve rahimde iyi huylu kitle teşhislerinin konduğu ancak bu teşhisler ağrısını açıklamadığı için hastanın doktorlar konseyinde değerlendirilmesine gereksinim duyulduğu anlaşılıyor.

Yorum: Hastada tıbbi nedenlerle açıklanamayan ve psikolojik nedenlerin tetiklediği anlaşılan ağrı yakınması, ağrı bozukluğu kapsamında değerlendirildi. Hastayla, ağrılarının psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor olabileceği bilgisi paylaşıldı. Hastanın psikiyatrik görüşmelere gelmeyi kabul etmesinin ardından, zamanla hastanın ağrıları yok oldu.

 

Aşağıdaki sorulara evet yanıtı veriyorsanız, sizde ağrı bozukluğu olabilir.

  1. Belirgin sıkıntı oluşturacak şiddette ancak herhangi bir bedensel hastalıkla açıklanamayan ağrılarınız var mı?
  2. Ağrının başlamasında, şiddetlenmesinde ya da sürmesinde psikolojik etkenlerin etkisi var mı?

Mart 2014

Ana Menü / Başa Dön


Yorumlar - Yorum Yaz