Her kadında adet öncesi dönemde ruhsal ya da fiziksel bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Kadınların yarısında bu belirtiler genellikle çok hafiftir ve işlevselliği etkilemez. Belirtilerin rahatsız edici olduğu olguların çoğunda da sıkıntı katlanılabilir düzeydedir. Kadınların %5’inde ise belirtiler, ilişkileri ve işlevselliği etkileyecek derecede şiddetlidir. Belirtilerin şiddetli olması Adet Öncesi Gerginlik Sendromu olarak nitelendirilir.
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu doğurganlık çağı hastalığıdır ve ergenlik döneminden önce ve menopozdan sonra çok ender görülür.
Nedeni belli değildir ancak kilolu, spor yapmayan, çok kafein tüketen, alkol kullanan, annesinde benzer belirtiler bulunan kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Belirtiler
Kaygı, öfke ve depresyon gibi duygudurum belirtileri ön plandadır.
Bu belirtilerin 5 tanesi varsa, ilişkileri ve yaşam kalitesini etkileyecek şiddette ise Adet Öncesi Gerginlik Sendromu tanısı konabilir.
Tedavi
Diyet: Yeşillik, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, tuz, şeker, alkol ve kafeinin azaltılması yararlı olabilir. Kafein alımını kısıtlamak öfkeye, sık aralıklarla, az miktarda beslenme duygudurum oynamalarına yararlı olabilir.
Yaşam şekli: Düzenli spor yararlı olabilir. Eğer mümkün olabiliyorsa, iş ve ilişki sorunlarıyla ilişkili tartışmaları bu dönemlerde başlatmamak gerekir.
İlaçlar: Antidepresan ilaçlar yararlı olabilir. Doğum kontrol ilaçları bazı olgularda fayda sağlayabilirse de, yakınmaları artırması da mümkündür. Vitaminler, mineraller, diüretikler, ağrı kesiciler kullanılabilir.